Eiras skorpor

På begäran och med medgivande från underbart duktiga Eira (http://www.elwinge.se/) tänkte jag lägga upp receptet på hennes skorpor här.

Du behöver:
100g margarin
1½ dl socker
2 ägg
3/4 dl hackad mandel
ca 5 dl fint dinkelmjöl
1½ tsk bakpulver
½-1 dl sylt eller bär

Gör såhär:
Rör margarin och socker poröst. Blanda ner äggen ett i taget och tillsätt sedan övriga ingredienser. Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder. Platta till dem något.
Grädda i ugn i 175-200 grader i 10-12 minuter.
Låt längderna svalna innan du skär upp dem. Låt kakorna torka i 175 grader i 5-10 minuter. (Jag brukar låta skorporna ligga kvar på eftervärme för att de ska bli riktigt skorpiga..=)


Det här är inte bara enkelt, det är dessutom hur gott som helst! Själv har jag bara hunnit prova med blåbär än så länge, men planerar att prova med hallon snart. Hör gärna av er om ni provar med andra bär så att jag får veta hur det går...=)

Angående dinkelmjölet som finns i receptet - så vitt jag vet kan man byta ut det mot vetemjöl, men prova gärna med dinkel! Det är bättre för miljön och bättre för dig.
Såhär skriver Kungsörnen på sina förpackningar om just dinkelmjöl:
"Dinkel - vårt urvete
Dinkel eller Spelt, som det även kallas, är en flertusenårig gammal vetesort som började odlas i Europa redan på stenåldern och anses vara vårt urvete. Det kommer ursprungligen från södra Asien och har genom folkvandringar spridit sig till andra delar av världen. Ett kraftigt skal skyddar det näringsrika vetekornet och genom alla årtusenden har Dinkel behållit sina speciella egenskaper och sin goda smak. Dinkelmjöl har hög halt av protein. Bröd bakat på dinkelmjöl ger ett välsmakande, fylligt bröd med fin arom."

Själv håller jag på och byter ut vetemjölet mot dinkel så mycket jag bara kan (tackar Patrik och Eira för alla upplysningar om vettigare varor). Glöm inte att försöka köpa så mycket ekologiskt, närproducerat och fairtrade-märkt du bara kan! "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något"...

Hoppas det smakar!

Kommentarer
Postat av: Helen

Tack för att du delade med dig av receptet jag får prova att baka dem inästa vecka när jag är ledig(just nu känns det som att det är bara jag och Oskar som jobbar). Oskar har berättat om vad din mamma har blivit drabbad av och vad hon har gått igenom i dag, jag själv gjorde allt det förra året men i en annan ordning .Jag har några böcker om bröstcancer som jag tyckte hjälpte mig att läsa. Jag lämnar dem till Oskar imorgon så kan du låna och se om du har någon nytta av att läsa dem. Även om du vill veta något som du kanske tycker att du inte vill fråga din mamma om så snälla du hör av dig så kanske jag vet. Mina tankar går till din mamma och er familj ,det är tufft men jag har lärt mig att ta en dag i taget. Helén Ström

2009-07-20 @ 22:43:57
Postat av: eM

Tack så mycket! Hoppas att du följer med till min nya blogg och nya bilder.

2009-09-06 @ 17:41:55
URL: http://blackmarkstudio.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0