Luffarslöjd

Igår gjorde jag ett försök till att göra en krona i luffarslöjd. Resultatet blev lite sådär, jag tyckte det var svårt med vad man ska göra på ovansidan av den, i mitten liksom. Någon som har ett förslag? Tänkte prova att göra en till så småningom, när jag kommit på vad jag ska göra uppe på den.

Jag använde mig av galvaniserad järntråd på 1 mm samt på 0,7 mm, köpt på Clas Ohlsson. Till dekoration använde jag röda glaspärlor (9/0).

     

Nålbundna prylar & lite vattenfärg

Usch, vad jag har blivit seg med att lägga in bilder i datorn! Hur som helst, de nålbundna sakerna jag lägger upp idag fixades ihop för ett tag sedan, raggisarna blev klara för ett par veckor sedan och vantarna blev klara i lördags. Helt färdiga är de naturligtvis inte, jag tänkte tova dem också, och kanske vågar jag mig även på att brodera något på dem, vi får se.






Sen tänkte jag slänga upp en bild på tomtarna jag målet med vattenfärgspennor (vet inte vad det heter, smidigt är det i alla fall). Jag tänkte att de skulle få pryda gåvopåsar och/eller chokladkort. Detta är för övrigt ett bra tips till alla oss som vill så mycket och inte har råd med allt - försök måla eget istället för att köpa nya stämplar och sånt jämt, det är trots allt svindyrt.




Jag återkommer med bilder när jag har blivit färdig med mina små projekt. Tack och hej sålänge!

Tips från Emma

http://blogg.brandin.info/?p=1573

Pysselveckan

Hur ska jag ens kunna försöka sammanfatta vad den senaste veckan betytt för mig?


Hämtade upp Emma på stationen i måndags (förra veckan). Så kan man börja. Tisdagen ägnades helhjärtat åt inhandling av pyssel och sedan... Ja. Sedan blev det minsann pyssla av! Vi har hunnit med nålbindning, luffarslöjd, smyckestillverkning, tvåltillverkning, växtfärgning, papperspyssel... Jag har säkert glömt att nämna hur mycket som helst nu. Mycket pyssel, mycket prat, mycket pasta. Lite mindre popcorn än vad vi väntat oss, men ändå. Man kan inte få allt...=P

Jag har sjukt många bilder på pysslet som vi sysslat med, lägger bara upp en del av mina grejer. Nedan en samlingsbild på allt vi gjorde under pysselveckan. Tyvärr är kvaliteten inte särskilt bra.



Kylskåpsmagneter

              

Oskar hade köpt två förpackningar med fem glasgrejer & magneter, lim & färg. Jag och Emma satte igång och gjorde kylskåpsmagneter att bli glad av...=P Jag provade också att sätta fast foton på baksidan av glasgrejen, vilket funkade bra. Tycker det blev en cool effekt. Jag klippte ner fotona så att de blev tillräckligt små för att gå in i Xyron, sedan drog jag igenom dem, satte fast dem på baksidan (tänk på att klistret ska vara på framsidan av fotot, inte baksidan som annars) och klippte sen runt glasgrejen för att få rätt storlek och form på fotot.

Pärlbroderi

   
Egen-designade katt-örhängen, som dock ser mer ut som ugglor. Går att köpas! Inget pris bestämt än, dock. Kommentera vid intresse, glöm inte att lämna mailadress i så fall.

Tvåltillverkning

         

Såhär blev våra tvålar! Tvålmassa finns att köpa i diverse hobbybutiker, till exempel Panduro. Till våra tvålar använde vi torkade rosenblad som dekoration, tyvärr ser de alldeles gröna ut. En annan blomma som är trevlig att ha i är torkade ringblommor. Tvålmassan vi använde är Crème-tvålmassa, som innehåller nån slags lotion. Är lite dåligt insatt i det där. Hur som helst, här följer en vägledning på hur man kan göra tvål med ringblommor & eterisk olja/doftolja.

Du behöver:
  • Tvålmassa
  • Torkade ringblommor (kan bytas ut eller uteslutas)
  • Eterisk olja, till exempel lavendel eller något annat som doftar gott. Kolla upp lite innan, eteriska oljor kan vara välgörande men använda på fel sätt kan de också vara skadliga. Vill man bara ha doften kan man använda sig av doftolja.
  • Formar - finns att köpa på till exempel Panduro, men man kan också använda sig av avklippta mjölkkartonger eller något annat spännande. Tänk bara på att du ska kunna få ut tvålen på något sätt.
  • Kastrull & skål för att smälta tvålmassan i vattenbad
  • Eventuellt termometer (lite överflödigt, tycker jag)
Formarna som vi använde oss av var ganska stora, så det krävdes ungefär 150g. tvålmassa per tvål. Man får prova sig fram lite.
Tvålmassan smälter vid ca 54 grader C och temperaturen bör inte överstiga 85 grader C (Panduros rekommendationer)

Smält tvålmassan i ett vattenbad på spisen. Dela upp massan i mindre bitar, så smälter den fortare. Krossa ringblommorna i en mortel och häll sedan i dem i tvålmassan och rör om försiktigt. Om det blir skum kan man ta bort det med en varm sked.

När massan har smält helt lyfter man bort skålen från vattenbadet och låter den svalna lite innan man droppar i den eteriska oljan/doftoljan. 10-20 droppar är lagom enligt Panduro. Rör om försiktigt.

Häll upp tvålmassan i formarna och låt den stelna ordentligt. När tvålarna är klara är det bara att trycka ur dem ur formarna, alternativt skära bort formarna på något sätt om man använder sig av mjölkkartonger eller liknande.

Växtfärgning



Såhär ser våra garnnystan ut som vi färgade med torkat valnötsskal. Ska prova någon gång att låta garnet ligga i färgbadet något längre för att få en mörkare nyans, men blev nöjd med resultatet ändå.

Till växtfärgning behöver man garnhärvor, 100% ull, alun, kastrull, durkslag, någon slags slev eller dylikt samt något att färga med. Vi använde som sagt torkat valnötsskal, men vi provade även att färga med rött te, som gav en intressant gulgrön, mosslik färg (bild kommer så småningom). Kolla på nätet efter saker att färga från, jag har även lite krapprot som jag ska färga med, vilket ger orange/röd färg. Lägger in bilder när jag provat.

Gör såhär för att färga 100g ullgarn:
  1. Koka upp ca 4 liter vatten med 20g alun. Rör om då och då. Koka även upp en mindre kastrull med vatten samt något att färga med, i det här fallet valnötsskal, ca 100g borde bli bra. Färgvattnet kan stå och puttra under tiden alunen löses upp & garnet betas.
  2. När alunen lösts upp stoppar du i garnhärvan som löst knutits ihop på fyra ställen. Låt småkoka i en timme, vänd på garnet då och då.
  3. Efter en timme tar du upp garnet och lägger det i en skål eller liknande och häller ut alun-badet. Sedan ska du förbereda färgen i en stor gryta (till exempel den du använde till alun-badet, ursköljd, naturligtvis). Fortfarande ca 4 liter vatten.
  4. Sila bort de stora bitarna från färg-badet och koka upp vattnet igen. Ha sedan i garnet i färgbadet.
  5. Låt garnet småkoka i färgbadet i runt en timme, vänd på det då och då. Vill man ha mer färg kan man ha det i längre, när vi färgade med rött te kokade vi garnet i en timme och lät det sedan stå kvar på spisen, utan värme men med lock på, under natten.
  6. Skölj garnet noga. Ju bättre du sköljer garnet, desto mindre risk är det att du blir skitig om händerna när du arbetar med det!
  7. Häng upp garnet på tork, gärna utomhus om vädret tillåter. När garnet är helt torrt kan du göra ett nystan av det, sedan är det färdigt att användas!

Luffarslöjd

              

Vi hann inte med så mycket av denna fina konst, men lite grand blev det! Den i mitten var den jag gjorde först, därefter ljuskatten och sedan den silvriga vad-det-nu-än-är. Går att köpas! Inget pris bestämt, kommentera men glöm inte att lämna e-mailadress.
För att syssla med luffarslöjd behöver man järntråd, antingen svartglödgad (svart tråd) eller galvaniserad (silvrig tråd) i minst två dimensioner. Vi använde oss av 1,5 mm tråd för stommen och sedan en 0,7 mm tråd till det andra. Den galvaniserade tjocka tråden är på 1 mm. Sedan behöver man avbitare, eventuellt plattång och en rundtång. Sedan är det bara att sätta igång! Bild-googla på luffarslöjd så kommer det upp en uppsjö av grejer man kan göra. Bara fantasin som sätter stopp, och genom att öva blir man bättre!

Gåvopåse
         
    
    
Dessa underbart söta små gåvopåsar skickade faster Bitte beskrivning på, som jag tidigare skrivit om. Om jag kommer ihåg det ska kolla om det finns någon länk att gå in på för att komma till sidan, jag har bara beskrivningen i word-dokument. Kommentera om du vill ha beskrivningen, glöm inte e-mailadressen.

Miniböcker

    
                        
Idén till de här små böckerna kommer från när jag fick hem mina Pandurobeställda grejer och upptäckte att jag lyckats beställa ett litet minialbum som numera går under namnet Lilla mumsiga (t. h.), där jag samlat en massa recept på godsaker.

För att göra dessa behövs:
  • Diverse papper i lämpliga färger, helst mönstrade på båda sidor
  • Skärmaskin, gärna med ett extra skärhuvud som präglar istället för skär (jag använder en Cutterpede). Det går att prägla med ett präglingsverktyg också, men skärmaskinen gör det dels bra mycket rakare än i alla fall jag någonsin lyckats  med, hur många linjaler jag än använt och dessutom går det fruktansvärt mycket fortare.
  • Någon slags håltång
  • Något att knyta ihop boken med + eventuellt knappar eller liknande. Man kan göra lite som man vill här.
  • Dekorationer att göra boken finare med...=)
Gör såhär:
  1. Skär till omslaget till boken. Längden ska vara 26,7 cm, höjden 10,3 cm.
  2. Prägla omslaget från ena kortsidan vid 10,5 cm, 11,9 cm, 24,1 cm och 24,4 cm.
  3. Skär till sidorna, så många du vill ha (och som får plats) med måtten 11,8 cm och 9,6 cm
  4. Prägla sidorna från kortsidan vid 2,4 cm.
  5. Gör hål i sidorna 1,5 cm från långsidorna, 1 cm från kortsidan på den korta biten av sidan. Det är bra att göra en mall att mäta och klippa först, så behöver du inte mäta på alla papper. Kolla så att sidorna sitter jämnt och fint och gör sedan hål i omslaget också.
  6. Bind ihop boken med något slags snöre. På Lilla mumsiga använde jag trä-knappar som dekoration när jag band ihop den.
Jag tycker att det är lättast att fixa i ordning sidorna innan man binder ihop boken, men man kan sätta snören i den om man inte riktigt vet vad man ska ha den till. Sen är det bara att knyta upp eller klippa snöret och sätta igång med sidorna!

Chokladkort



    


De här fina små korten hittade jag på Stampin' Academy (http://chicnscratch.typepad.com/chic_n_scratch/2008/01/ghirardelli-c-1.html). Där finns en beskrivning på hur man gör dem, men jag & Emma kom fram till att det är bäst att ändra måtten lite, eftersom vi inte har tillgång till just de chokladkakorna som finns i exemplet. Våra mått gäller för Marabou's 24-grams chokladkakor.

Skär till pappret med måtten 9 3/4" och 4 1/4". Därefter ska man prägla 3 1/4 från varje kortsida och sedan skära av en bit av den bakre sidan. Titta på videon på länken, så förstår du. Sedan dekorerar man framsidan lite som man vill. Låt kreativiteten flöda...=P Tänk på att knyta fast bandet innan du fäster dekorationerna. Jag tycker det är fint om man tar bort Marabou-förpackningen och istället slår in chokladkakan i folie och sedan sätter en remsa papper runt. Det ger en känsla av lyx, trots att det egentligen är en billig grej att göra! Kommentera om du har några frågor! Och återigen, glöm inte e-mailadressen.

Ringblomssalva
              

Den här salvan fick jag recept på av blivande svägerskan Eira. Hon leder mig i fördärvet...=P

Du behöver:
  • Olja (solrosolja/rapsolja/olivolja)
  • Ringblommor
  • Bivax
Gör såhär:
Oljan:
Lägg ringblommor i en burk och fyll på med oljan. Låt stå i 3 veckor.

Salvan:
Smält 20g bivax i 80 ml ringblomsolja (silad, såklart) i ett vattenbad. Ta av från spisen. Tillsätt eventuellt någon eterisk olja för doft.
Häll upp i burk och låt svalna.





Till sist vill jag bara få visa upp min tag till alun-burken som jag ska hitta något ställe att ha på. Känns lite roligare såhär, och dessutom är det ingen risk att man förväxlar det med något annat...>.<


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0